Λίγα από όσα δεν ξέρουμε για τα παπούτσια

Μέσα στην μεγάλη ιστορία των παπουτσιών, πολλά έχουν γίνει που δεν τα γνωρίζουμε. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν μια μικρή συλλογή με άγνωστα στοιχεία από την ιστορία των παπουτσιών.

Ελπίζουμε ότι κάποια θα τα βρείτε ενδιαφέροντα, ενώ δεν λείπουν φυσικά και τα αστεία…

Η άγνωστη ιστορία των παπουτσιών

 • Η λέξη «γαλότσα» γεννήθηκε από τους Γαλάτες οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που είχαν την ιδέα να σκεπάζουν τα παπούτσια τους με κομμάτια από δέρμα. Οι Ρωμαίοι αντέγραψαν το σχέδιο των Γαλατών στα παπούτσια που χρησιμοποιούσαν στις εκστρατείες τους.
 • Τα σανδάλια θεωρούνταν πολύ ιδιαίτερο και σκανδαλιστικό θέαμα για τις Βιβλικές προσωπικότητες. Ο Ολοφέρνης είχε εκστασιαστεί και σκανδαλιστεί από το θέαμα των σανδαλιών της Ιουδήθ, όπως αναφέρεται στη Βίβλο.
 • Τα ανδρικά παπούτσια δεν ήταν διαφορετικά από τα γυναικεία στην αρχαιότητα. Η αρχή της διαφοροποίησης τους έγινε περίπου τον 15ο αιώνα, όταν ο Κάρολος Η’ της Γαλλίας ζήτησε να του φτιάξουν ειδικά παπούτσια για τα πόδια του, αφού είχε έξι δάχτυλα. Έτσι τα παπούτσια που του έφτιαξαν ήταν φαρδιά με τετράγωνη μύτη.
  Αυτά τα παπούτσια έγιναν ένα είδος μόδας στην Ευρώπη και υιοθετήθηκαν και από τους Άγγλους, και τον Ερρίκο Η’ που ζήτησε παπούτσια με σόλες περίπου 17 εκατοστών. Το μέγεθος της σόλας μάλιστα ήταν αντίστοιχο της δύναμης του ανδρός που τη φορούσε.
 • Η Ιωάννα της Λωραίνης θεωρήθηκε αιρετική για έναν ακόμα λόγο: Φορούσε ένα ζευγάρι μπότες, σε μια εποχή που οι μπότες ήταν καθαρά ανδρικό προνόμιο.
 • Οι μπότες άρχισαν να χρησιμοποιούνται πιο μαζικά από τις γυναίκες τον 20ο αιώνα και συνόδευσαν τα ενδύματα της Mary Quant και κυρίως τις μίνι φούστες. Αργότερα, η Τζέιν Φόντα φόρεσε τις λευκές μπότες σε ταινία καθιερώνοντας τις ως αντικείμενο λατρείας, ενώ και η Μπαρμπαρέλα ενίσχυσε την εικόνα αυτή με τη χρήση μπότας και μίνι φούστας.
 • Τα τακούνια άρχισαν να γίνονται μέρος των παπουτσιών και πάλι λόγω ενός Γάλλου Βασιλιά. Ο Λουδοβίκος, ο αυτό-επονομαζόμενος και Βασιλεύς Ήλιος, ήταν τόσο κοντός που επέβαλλε την κατασκευή τακουνιών σε διάφορα σχήματα ή ζωγραφισμένα με σκηνές μαχών, για να μην πλήττει.
 • Από τα παράξενα σχετικά με τα παπούτσια, δεν θα μπορούσε να λείπει και η άποψη του Φρόιντ, ο οποίος πίστευε ότι τα παιδιά που φορούν τα ψηλοτάκουνα της μητέρας τους, κατά βάθος προσπαθούν να αποπλανήσουν τον πατέρα τους.
 • Όσοι είναι δηλωμένα κατά της παγκοσμιοποίησης επιδιώκουν να χρησιμοποιούν παπούτσια μάρκας Camper, καθώς η ισπανική αυτή εταιρεία κατασκευάζει έτσι τα παπούτσια της ώστε το δεξί παπούτσι να έχει μικρές διαφορές από το αριστερό, θέλοντας να ειρωνευτεί την τάση ομοιομορφίας στα πάντα.
 • Στα μέσα του 20ου αιώνα, οι πολιτικοί της Νάπολης αποφάσισαν να χαρίσουν στους πιθανούς ψηφοφόρους το ένα παπούτσι, και όταν τελικά τους ψήφιζαν τους χάριζαν και το άλλο.
 • Η Μέριλιν Μονρόε δήλωσε «Δεν ξέρω ποιος εφηύρε τα ψηλά τακούνια, αλλά οι άντρες του οφείλουν πάρα πολλά!»

  μεριλυν μονροε παπουτσια

  Η ίδια μάλιστα φέρεται να έκλεβε ψηλοτάκουνα σανδάλια και γόβες από τα βεστιάρια των κινηματογραφικών στούντιο.

 • Όταν το 1986, η Ιμέλντα Μάρκος διωχνόταν από τις Φιλιππίνες προς εξορία φορούσε ένα ζευγάρι μπλε παντόφλες από βελούδο. Δήλωσε μάλιστα απαντώντας στις κατηγορίες ότι σπαταλά πολλά χρήματα σε ρούχα και παπούτσια: « Δεν είναι αλήθεια ότι έχω 3000 ζευγάρια παπούτσια, έχω μόνο 1060».

Μοιραστείτε το...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Σας άρεσε το άρθρο "Λίγα από όσα δεν ξέρουμε για τα παπούτσια"; Γράψτε τα σχόλια σας!

Ενημερωθείτε

...

No comments yet.

Σχολιάστε